Kjære vener, Jula, og ikkje minst førjulstida, er ei tid då snille mødrer blir militante tradisjonsfundamentalistar, trauste familiefedrar kokar over på kjøpesenter, og bilistar skrapar og bulkar opp køyrety, i stress og distraksjon. For ingenting […]
I helga gjekk den tradisjonsrike Utkant-festivalen av stabelen på Skjerjehamn i Gulen. Saman med statuen av folkekongen Olav V, er det nok denne som har gjort den gamle handelsstaden mest kjend i vår tid. Men […]
Norsk matproduksjon frå fjørfe, gris og laks blir ofte kritisert for å vere avhengig av importerte fôrråvarer. Senteret Foods of Norway ved NMBU på Ås, skal bidra til å finne ein veg til å bruke […]
Er norsk lakseproduksjon inne i ein spiral, der manglande vekst, auka kostnader og rekordhøge salsprisar vil ende i eit massivt tilbakeslag? Er Norge eit høgkostland som utarmar vår evne til sjølvforsyning, beredskap og sysselsetjing? Eller […]
Havbrukspartner løyser mange store og små oppdrag. Nokre av dei største har vore å gå inn og arbeide fulltid i bedrifter over ein periode.
Sidan innføringa av konsesjonsordninga, har staten i realiteten vore ein kontrollerande eigar av norsk lakseproduksjon. Staten har monopol på å tildele vekst, og har og høve til å redusere produksjonen. Som monopolistar flest, har staten […]
Etter en flott vintersesong i 21/22 med mange svært gode plasseringer, spesielt av våre 18 åringer, var det en motivert gjeng som var klar til å satse videre og i tillegg fikk vi 6 nye […]
Jula er tida då alt skal vere som det alltid har vore. Det byr sjølvsagt på ei rekke utfordringar, nedturar og diskusjonar. Men jul blir det uansett, enten du er klar eller ikkje.
At arbeidstakarar, politikarar og bedriftsleiarar langs heile kysten har ytt motstand mot grunnrenteskatten på havbruk, har skapt både overrasking og mistru blant journalistar, akademikarar og sentrale politikarar.
Forslaget til innføring av normpris som grunnlag for skatteberegning fra Regjeringen, vil i realiteten medføre at oppdretterne må betale skatt på penger de ikke har tjent. Bakgrunnen er som flere har påpekt at en innføring […]
Foredlingsanlegget Martin E. Birknes vart grunnlagt I 1919, av ein lokal gründer med same namn. Namnet har fått fylgje bedrifta gjennom ulike eigarar og inn i nye tider. Med den nyaste utbygginga er anlegget ei […]
Då Ola Braanaas kom til Gulen, låg den lokale oppdrettsnæringa på sotteseng. Biologi og økonomi hadde havarert, og området var underkjent for lakseproduksjon. Ingen kunne vite at tilflyttaren kom med ein kongstanke.
Eg har verkeleg sett fram til at teikneserien «Lunch» skulle kome som levande bilete. Med denne stripa har Børge Lund gjort satire av eit felt som veldig mange av oss kjenner godt til, men få […]
Motivasjonen min for å jobbe med oppdrettsnæringa, ligg for det meste hos menneska eg har møtt der. Ein februardag i 2015 fekk eg det eg vil kalle ei stor oppleving av eit medmenneske si kraft. […]