Jula er sprint, maraton og okseløp på same tid

21. desember 2023

Kjære vener, Jula, og ikkje minst førjulstida, er ei tid då snille mødrer blir militante tradisjonsfundamentalistar, trauste familiefedrar kokar over på kjøpesenter, og bilistar skrapar og bulkar opp køyrety, i stress og distraksjon. For ingenting […]

» Les meir

Konferanse på historisk grunn

31. juli 2023

I helga gjekk den tradisjonsrike Utkant-festivalen av stabelen på Skjerjehamn i Gulen. Saman med statuen av folkekongen Olav V, er det nok denne som har gjort den gamle handelsstaden mest kjend i vår tid. Men […]

» Les meir

Kan norsk mat bli «norskare»?

6. juli 2023

Norsk matproduksjon frå fjørfe, gris og laks blir ofte kritisert for å vere avhengig av importerte fôrråvarer. Senteret Foods of Norway ved NMBU på Ås, skal bidra  til  å finne ein veg til å bruke […]

» Les meir

Kostnadsspøkelset

21. juni 2023

Er norsk lakseproduksjon inne i ein spiral, der manglande vekst, auka kostnader og rekordhøge salsprisar vil ende i eit massivt tilbakeslag? Er Norge eit høgkostland som utarmar vår evne til sjølvforsyning, beredskap og sysselsetjing? Eller […]

» Les meir

Ansvar på kort varsel

18. april 2023

Havbrukspartner løyser mange store og små oppdrag. Nokre av dei største har vore å gå inn og arbeide fulltid i bedrifter over ein periode.

» Les meir

Kronikk: Den defensive eigaren

16. mars 2023

Sidan innføringa av konsesjonsordninga, har staten i realiteten vore ein kontrollerande eigar av norsk lakseproduksjon. Staten har monopol på å tildele vekst, og har og høve til å redusere produksjonen. Som monopolistar flest, har staten […]

» Les meir

Positive resultater fra Team Gla’laks

1. februar 2023

Etter en flott vintersesong i 21/22 med mange svært gode plasseringer, spesielt av våre 18 åringer, var det en motivert gjeng som var klar til å satse videre og i tillegg fikk vi 6 nye […]

» Les meir

Det vert jul likevel

21. desember 2022

Jula er tida då alt skal vere som det alltid har vore. Det byr sjølvsagt på ei rekke utfordringar, nedturar og diskusjonar. Men jul blir det uansett, enten du er klar eller ikkje.  

» Les meir

Skatten som fekk kysten til å bråvakne

22. november 2022

At arbeidstakarar, politikarar og bedriftsleiarar langs heile kysten har ytt motstand mot grunnrenteskatten på havbruk, har skapt både overrasking og mistru blant journalistar, akademikarar og sentrale politikarar.

» Les meir

Normpris og prisdannelse på laks

3. november 2022

Forslaget til innføring av normpris som grunnlag for skatteberegning fra Regjeringen, vil i realiteten medføre at oppdretterne må betale skatt på penger de ikke har tjent. Bakgrunnen er som flere har påpekt at en innføring […]

» Les meir

Martin E. Birknes Eftf. – ein del av Firda Seafood Group

8. september 2022

Foredlingsanlegget Martin E. Birknes vart grunnlagt I 1919, av ein lokal gründer med same namn. Namnet har fått fylgje bedrifta gjennom ulike eigarar og inn i nye tider. Med den nyaste utbygginga er anlegget ei […]

» Les meir

Ein kongstanke i Gulatingets skjergard

7. september 2022

Då Ola Braanaas kom til Gulen, låg den lokale oppdrettsnæringa på sotteseng. Biologi og økonomi hadde havarert, og området var underkjent for lakseproduksjon. Ingen kunne vite at tilflyttaren kom med ein kongstanke.

» Les meir

Kommentar: Keisarens nye strategidokument

30. august 2022

Eg har verkeleg sett fram til at teikneserien «Lunch» skulle kome som levande bilete. Med denne stripa har Børge Lund gjort satire av eit felt som veldig mange av oss kjenner godt til, men få […]

» Les meir

Litt av ei historie

15. juni 2022

Motivasjonen min for å jobbe med oppdrettsnæringa, ligg for det meste hos menneska eg har møtt der. Ein februardag i 2015 fekk eg det eg vil kalle ei stor oppleving av eit medmenneske si kraft. […]

» Les meir